La inceput a fost un vis apoi, o dorinta si a fost nevoie de 10 ani sa devina realitate. Faptul ca suntem azi aici demonstreaza ca, uneori, visele se adeveresc, ca dorintele se implinesc si ca efortul este rasplatit.

Casa Frentiu. De unde acest nume? Pentru cei care nu stiti, IPSS Valeriu Traian Frentiu, a stat pe scaunul de arhiereu al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, 30 de ani, in perioada 1922-1952.

Si, din aceasta pozitie, de arhiereu al Eparhiei de Oradea, s-a ingrijit, pe rand, de fiecare din cladirile impunatoare ale episcopiei iar altele, chiar construindu-le.

Pe intreg teritoriul eparhiei a dus o campanie de refacere si de zidire a bisericilor parohiale;

A refacut si amenajat statiunea climaterica Stana de Vale care i-a adus, pe drept cuvant, numele de „Ctitor modern”;

La Beius, pe langa institutiile scolare noi, a cumparat o casa pentru personalul episcopiei, iar pe un alt teren a ridicat o cladire pentru manastirea Ordinului Asumtionist;

In regiunea Finis a construi o cale ferata de 30 km;

La Remeti a construit o fabrica de cherestea, 50 de km de cale ferata;

Micul domeniu de Holod a intrat intr-un proces de modernizare;

In regiunea Salonta, la Tulca-Cetea, a infiintat o ferma noua cu magazii, cladiri si fantana arteziana;

Am enumerat doar cateva din realizarile avute in Episcopia de Oradea. Mai multe, si mai in amanunt, despre administrarea bisericeasca in Episcopia de Oradea, le veti gasi in pliantul ce l-am pregatit pentru dumneavoastra. Daca doriti sa aflati mai multe, si va recomand sa o faceti, procurati-va, cartea Episcopul Valeriu Traian Frentiu, Scrisori pastorale, circulare si discursuri oficiale (1913-1948) scrisa de Silviu Sana si Tiberiu Ciorba, scoasa la Editura Universitatea Oradea, de unde, cu permisiunea autorilor am preluat si noi pentru pliant.

Pentru toate acestea si pentru ca, asa cum nota Episcopul Ioan Suciu despre IPSS Valeriu Traian Frentiu: Faptele lui, virtutiile lui sunt slavite. Vorbesc pietrele institutiilor pe care le-a intemeiat. Seminarul si scolile. Pietrele sunt panegiricile acestei munci de un patrat de veac”, am decis ca aceasta casa sa ii poarte numele.

Casa Frentiu, asa cum am obisnuit, pe cei cu care vorbeam despre aceasta constructie, in cei zece ani de cand am inceput lucrarile, nu este un azil si nu este o casa de batrani ci este casa unei batraneti intelepte, senine si respectate; casa unde oamenii pot impartasi cu altii propriile idei si propriile sentimente; casa omului caruia ochii ii scanteiaza de bucurie sau se umbresc de lacrimi si casa omului ale carui buze lasa sa treaca un strigat de bucurie sau un suspin de durere.

Este o casa.

De aceea, inca din faza de proiect, a fost gandita pentru a avea activitati permanente facute cu ajutorul animatorilor, voluntarii.

Se vrea lucrul acesta pentru ca, constienti de exigentele profunde ale sufletului, dorim sa imbunatatim calitatea vietii persoanelor in varsta, care, vor gasi astfel un mod de a se exprima, de a fi activi, capabili de a face alegri si de a lua decizii, deschisi spre un viitor ce nu va mai fi privit sau trait cu ingrijorare, ci insotit de proiecte, chiar daca mai mici si cu multa seninatate.

Acesta este spiritul care, pentru o persoana in varsta, este un stimul pozitiv pentru a depasi propriile dificultati. Stim, intr-adevar, ca adeseori persoana in varsta are propriile ideii, o particulara viziune a lumii, de multe ori nu prea elastica, si ca nu isi schimba propriile principii. Intelegem ca, a le schimba, dupa o viata intreaga pe care au trait-o, este cu adevarat dificil.

Dar cu un spirit de toleranta si de solidaritate, mai devreme sau mai tarziu vom ajunge la inima oaspetelui casei, si va fi momentul cel mai frumos cand el se va simti primit, acceptat, respectat si, mai mult, iubit. Atunci va lasa jos propriile arme de aparare si, din acel moment, va deveni un reinventator al propriei vieti si un colaborator pentru al celorlalti.

Atunci cand am luat aceasta decizie, de a se institui activitati de animare in aceasta casa, ne-a foarte clar ca, impartasirea situatiilor si a nevoilor persoanei in varsta, nu este doar un act de generozitate, ci este un schimb de mentalitate si are ca scop cunoasterea si aprofundarea sensului vietii: fie pentru cine da cat si pentru cel ce primeste precum si dorinta de a cunoaste semnificatia si valoarea vietii, in special in momente particulare de nevoie. Acesta este, credem, modalitatea pentru a se incepe a judeca altfel realitatea si, prin urmare, a deveni protagonistii binelui, adica oameni deschisi la realizarea lor insasi dar si a altora

Aceasta deschidere este libertatea interioara si aceasta libertate este nevoia cea mai mare pe care o avem cu totii: saraci si bogati, sanatosi si bolnavi, tineri si persoane in varsta.

In sensul acesta, centru rezidential, ”Casa Frentiu”, este conceput pentru a satisface toate dorintele.

Dispune de:

– 24 camere sigle care, la cerere pot fi si duble, cu baie proprie, cu sistem de detectie incendiu, apel medical, aer conditionat, sistem de televiziune, internet si telefonie; – sistem de supraveghere video in spatii comune; – o capela; – spatii pentru activitati de terapie ocupationala; – o bucatarie proprie; – o sala pentru servit masa; – spatii de depozitare a alimentelor; – spalatorie, uscatorie si calcatorie proprie; – grupuri sanitare cu finisaje de inalta calitate; – un ascensor modern; – un living modern, dotat cu tv, video, dvd; – un bar; – o curte amenajata.

Servicii incluse in pachetul de baza: – asistenta si ingrijire permanenta prin personal calificat, respectiv asistente medicale, infirmiere, personal de serviciu; – servicii de spalatorie, uscatorie, calcatorie; – meniul zilnic constand in trei mese de baza si doua gustari, preparat de personal calificat, in bucataria proprie.

Servicii medicale: – medic medicina generala ori de cate ori este nevoie; – administrare tratament oral, injectabil, perfuzabil; – aplicare de creme protectoare si pansamente; – asigurarea primului ajutor si a serviciului de ambulanta in caz de nevoie; – masaj terapeutic, kinetoterapie, reflexoterapie, masaj de relaxare; – gimnastica recuperatorie pentru cei care au nevoie; – analize medicale cu recoltare la sediul nostru; – curatarea plagilor si escarelor.

Servicii speciale: – servicii de coafura, frizerie, manichiura, pedichiura; – transportul si insotirea rezidentilor la piese de teatru, concerte, vernisaje, filarmonica; – excursii si pelerinaje.

Activitati: – ore de pictura si desen; – serate muzicale si dans, film si lectura; – jocuri de societate si dezvoltare personala; – sporturi usoare (tenis de masa, biliard, badminton); – activitati de indemanare; – 5 o’clock tea pentru servirea de ceaiuri, cafea alaturi de un prieten; – acces nelimitat la internet pentru a pastra contactul cu familia, prietenii, sau pentru a invata noi lucruri; – posibilitatea vizitarii rezidentilor de catre familie sau apropiati, ori de cate ori doresc; – plimbari in aer liber in curtea proprie si in parcul din apropiere; – consiliere spirituala; – sarbatorirea in mod festiv a zilelor de nastere si onomastice; – organizarea de mese festive de Craciun, Revelion si de Paste.

As vrea sa multumesc, inainte de toate, PSS Virgil Bercea cel care a crezut primul in aceasta idee si nu doar ca a crezut ci a si sustinut financiar, prin Episcopie, inceperea lucrarilor. Va multumesc.

Astfel a inceput periplul cautarii finantarii pentru ridicarea si finalizarea constructiei.

Acum este momentul sa multumesc unui grup de credincioase din Oradea, in mare parte, cred, din parohia aceasta, in special domnisoarei Maria Stanciu cea care a mobilizat grupul si au cerut, la rugamintea mea, mijlocirea Cerului pentru gasirea finantatorilor. Sunt convins ca fara rugaciunea voastra nu am fi reusit sa ajungem aici. Va multumesc.

Ii multumesc domnului arhitect Octavian Muth cel care a proiectat gandurile mele si a iesit ceea ce vedeti precum si domnului ing. Negrea Ovidiu pentru proiectul de rezistenta.

Domnul inginer Victor Tamas, dirigintele de santier a fost mereu prezent, nu doar aici la aceasta constructie ci si pe celelalte doua santiere, pentru ca, in acesti ani, in paralel cu aceasta constructie, Caritas Eparhial, a construit in Oradea un Centru Social Maria Rosa si un Bloc social, blocul DAR. Ne pare rau ca urmatoare constructie, ce o ridicam la Ioanis, Centru de zi pentru copii, ”Sfantul Martin”, nu ne veti putea ajuta deoarece este departe de Oradea dar, sper, ca macar la inaugurarea centrului, in toamna acestui an, sa fiti alaturi noi. Va multumesc.

In cei zece ani de cand am demarat lucrarile au fost mai multe firme care si-au adus aportul la finalizarea constructiei. Firma Edil Coneco SRL, condusa de Constantin Chiruta si Dorin Negrau, care a ridicat casa de la zero pana la acoperis. Firma Mnerau Edilitare, care a continuat lucrarile, condusa de Marcel Mnerau, firma CEO CONSTRUCT, firma asociatiei noastre care a finalizat lucrarile, firma Toni Instal condusa de Florin Mag, s-a ocupat de partea electrica, firma AL.SE.RO. condusa de Mircea Ciordas, care s-a ocupat de parte de IT si PF Florin Octavian, cu baietii lui, care s-a ocupat de instalatiile sanitare si termice. Tuturor va multumesc.

In mod particular amintesc aici doua persoane care m-au ajutat foarte mult la pregatirea casei pentru inaugurare. Este vorba de Mihai Pop si Mihai Popa. Va multumesc.

Doresc sa amintesc acum pe parintele Vasile Soptea care, timp de doi ani cat a fost presedintele Caritas Eparhial si, sustinut de Adela Popa Ghitulescu, in calitate de director executiv, au continuat lucrarile la aceasta constructie. Va multumesc.

Le multumesc angajatilor asociatie noastre si parintelui Sorin Craciun cu sotia Anamaria care ne-au ajutat sa pregatim casa pentru a putea fi vizitata.

Multumesc voluntarilor care ne ajuta in aceasta zi pentru buna desfasurare a vizitei centrului.

Acum as vrea sa multumesc finantatorilor fara de care, azi, nu am fi aici.

Mai intai Episcopiei Greco Catolice de Oradea care, asa cum am spus, a fost prima care ne-a ajuta financiar.

Apoi Asociatiei Chiese dell-est din Italia si, in mod special parintelui Antonio Rossi, cel care a crezut de la inceput in acest proiect. Din pacate varsta inaintata nu i-a permis sa fie prezent aici, dar sunt alaturi de noi, din partea asociatiei: Don Alfredo Savoldi, presedintele asociatie, Alberto Pasini cu sotia Cristina si Rinaldo Scandolo, membri in consiliu de conducere, Valentina Coleoni, secretara cu doi prieteni Don Giuseppe Minghetti si Aldo Ravasio. Ne bucuram ca ati reusit sa veniti si va rog sa ii transmiteti lui Don Antonio multumirile noastre.

Organizatia Renovabis, din Germania, este al doilea mare finantator al acestei case. Din pacate, persoana care a crezut in aceasta idee si care a sustinut proiectul la Renovabis, doamna Monica Klek, nu a reusit sa ajunga. Le multumesc.

In locul doamnei Monica acum, la Renovabis, pentru Romania este un alt referent, in persoana domnisoarei Theresa Grabinger care, la fel, crede in asociatia noastra si in potentialul nostru. Nici ea nu a putut fi prezenta azi dar, ne-a promis ca va veni cat mai repede cu putinta.

Conferinta Episcopilor Americani a fost un generos finantator prin referentul pentru Romania, in persoana lui Declan Murphy. Le multumesc.

Alaturi de acesti finantatori au fost alte sute de persoane care, de-a lungul anilor, au fost aproape de noi prin donarea a 2% din impozitul pe profit.

Cu unii dintre dumneavoastra am inceput constructia impreuna, altii s-au alaturat de-a lungul anilor si am finalizat-o impreuna. Cu cat ne-am implicat, fiecare dintre noi, cu atat visul de a vedea ridicata aceasta casa pentru varstnici s-a realizat mai repede.

Donatiile oferite de dumneavoastra au avut o importanta deosebita pentru ca au reprezentat contributia proprie adusa de organizatie, la acest proiect. Va multumesc.

Sunt convins ca, informati acea mai asteptata de dumneavoastra, din partea noastra, este sa va spunem, totusi, cand deschidem. Ei bine, suntem masura, azi, 14 aprilie 2018, sa va comunicam ca, incepand cu data de 1 mai 2018 deschidem inscrierile pentru accesul in centru.

Dosarele se vor depune la sediul Caritas Eparhial, pe str. Episcop Mihai Pavel, nr.3. Primul criteriu in vederea acceptarii unui dosar este acela ca persoana sa nu fie dependenta de pat. Al doilea criteriu este contributia pe care, persoana care intra in casa sau familia acesteia trebuie sa o dea pentru buna functionare a casei. Cuantumul contributiei se va stabili pana la data 1 mai 2018.

In numele viitorilor beneficiari ai casei, persoanelor varstnice si singure, multumesc tuturor pentru implicare, tuturor celor care sunteti astazi aici prezenti si, va asigur, ca impreuna vom aduce o raza de speranta in viata celor varstnici.

Pr. Olimpiu Todorean

Presedinte

Asociatia Caritas Eparhial Oradea