De Ziua Naţională a României, Asociația Caritas Eparhial Oradea a organizat un eveniment alături de doamna Miorița Săteanu – cetățean de onoare al Municipiului Oradea – și împreună cu invitații de seamă: prof. Maria Matei, poet Pascu Heteș, Florica Mera, Florentina Pușcău, eleva Natalia Mendre, Roxana Dumitru și Anton Dumitru – membri în Tabăra ”Ceata lui Pițigoi” și Claudia Boda, la Centrul Rezidențial ”Casa Frențiu”.
Evenimentul a început cu un cuvânt de deschidere din partea asistentului social – Mihaela Corb, urmată apoi de doamna Miorița Săteanu – care a ținut un discurs despre Sfântul Andrei – ocrotitorul României – și despre Ziua Națională a României. „1 Decembrie este Ziua Naţională a României, adoptată prin lege după înlăturarea regimului comunist. Din punct de vedere istoric, la 1 Decembrie 1918, Adunarea Naţională de la Alba Iulia, constituită din 1228 de delegaţi şi sprijinită de peste 100.000 de români veniţi din toate colţurile Ardealului şi Banatului, a adoptat o Rezoluţie prin care s-a consfinţit unirea tuturor românilor din Transilvania, întreg Banatul (cuprins între râurile Mureş, Tisa şi Dunăre) şi Ţara Ungurească (Crişana, Sătmar şi Maramureş) cu România.”
Profesoara Maria Matei ne-a încântat cu un cântec patriotic, poetul Pascu Heteș ne-a recitat o poezie patriotică din volumele sale de poezii, urmat apoi de eleva Natalia Mendre – membră în Tabăra ”Ceata lui Pițigoi” – care a cântat la rândul ei un cântec patriotic dedicat sărbătoririi Zilei de 1 Decembrie. Au urmat recitări de poezii din partea doamnelor de la „Casa Frențiu”: Cacuci Floarea, Mureșan Iuliana, Artin-Demeș Amalia și Ilea Ana.
Doamna Florica Mera ne-a recitat poezii dedicate evenimentelor sfârșitului de an calendaristic, a urmat prezentarea volumului de poezie – rugăciuni *Mesaje Divine*, autor Florentina Pușcău, iar la final a fost oferit câte un volum cu dedicație fiecărui rezident. A urmat încă un rând de poezii recitate de eleva Roxana Dumitru și Anton Dumitru, membri în Tabăra ”Ceata lui Pițigoi”. Toți beneficiarii ”Casei Frențiu” împreună cu invitații s-au luat de mână, au cântat și au dansat Hora Unirii.
La final, invitații au servit un meniul tradițional împreună cu rezidenții centrului.
”La mulți ani, români! La mulți ani, România!”
Mihaela CORB
Asistent social practicant