În contextul Zilei Mondiale a bunicilor și vârstnicilor de anul acesta, episcopul greco-catolic de Oradea a participat joi, 25 iulie a.c., la Centrul rezidențial „Casa Frențiu” din Oradea la un moment special organizat de doamna Miorița Săteanu, alături de un grup de credincioși, credincioase și nepoței, în cadrul căruia toți bunicii s-au bucurat de cântece, poezii și momente artistice.

Sunteți bunicii noștri dragi și facem tot ceea ce ne stă în putință ca să vă simțiți bine în mijlocul nostru: marea familie „Casa Frențiu”, le-a transmis în deschidere doamna Miruna Moza, coordonator al Centrului rezidențial, alături de mesajul pregătit pentru această zi de pr. Olimpiu Todorean, președinte Caritas Eparhial Oradea, transmis de pr. capelan Fiț Alexandru.

Este o zi deosebită pentru noi, bunicele, bunicii și străbunicii pentru că cineva, de acolo Sus, s-a gândit la noi să ne sărbătorim și să ne simțim bine și cu această zi să ne aducem aminte de toate etapele vieții noastre, să ne aducem aminte că și noi am fost copii precum acești minunați copii – Ceata lui Pițigoi – am trecut și prin adolescență, am trecut și prin maturitate, am întemeiat căsnicii pe dragoste și bună-înțelegere, am crescut copii, le-am dat o meserie, le-am oferit ceea ce le trebuie. Au trecut anii, ne-au oferit nepoți și strănepoți și suntem aici… noi, cei care ne-am născut înaintea celor tineri.” –  a spus inițiatoarea acestui proiect, doamna Miorița Săteanu, membru voluntar al Parlamentului Seniorilor din România și cetățean de onoare al orașului Oradea, care a dorit prin acest proiect derulat împreună cu Uniunea Județeană a Pensionarilor Bihor Oradea să evidențieze importanța bunicilor și a străbunicilor în viața familiilor și a comunității.

„BUNICI, VĂ DATORĂM RESPECT ȘI MULTĂ  IUBIRE” a fost genericul zilei, desfășurată cu sprijinul unui grup de entuziaști care și-au oferit talentul și dăruirea pentru un moment de neuitat:  recitatorii elevii Anton Dumitru, Roxana Dumitru, Matei Petruța, Matei Popa și prof. Aurel Horgoș, Florica Mera, Silvia Bodea Sălăjan, prof. Ecaterina Grecu, Florica Bernad, Victoria Iuga, Dan Iuga și interpreții de muzică eleva Natalia Mendre, prof. Maria Matei, Adrian Bojan și prof. Ioan Fluieraș.

Versuri de poezii dedicate bunicii, mamei și frumoasei vârste a senectuții, intercalate de vocile inocente de copii au readus, cel puțin pentru o oră, trăirea feerică a copilăriei în care bunicii și nepoțeii se pot bucura împreună unii de alții.

O zi a creștinătății de fapt, Ziua Mondială a bunicilor și vârstnicilor este o bucurie pentru că se gândește cineva la noi, ne felicită și ne dorește să fim cât mai sănătoși, ca să trăim în condițiile cele mai bune!”, a mărturisit o participantă.

Mulțumind organizatorilor pentru această inițiativă, copiilor, personalului Centrului rezidențial „Casa Frențiu” Oradea, Preasfințitul Virgil i-a îmbrățișat pe toți bunicii prezenți, asigurându-i că se roagă ca Bunul Dumnezeu să le ani buni și binecuvântați!

„Statul dumneavoastră aici este o rugăciune continuă, pe care Bunul Dumnezeu o duce acolo unde este nevoie: la copiii, la nepoții dumneavoastră, peste tot”, – a încheiat Preasfinția Sa,  „Bunul Dumnezeu să vă binecuvânteze și Maica Sfântă să vă însoțească. Vă îmbrățișez pe fiecare, iar de Ziua Mondială a bunicilor și persoanelor vârstnice, să ne bucurăm împreună!”.

Mihaela CABA-MADARASI