Inalt Preasfintitul dr. Valeriu Traian Frentiu Episcop de Oradea Mare (1922-1952) s-a distins ca preot printr-o pietate si evlavie exemplara, iar mai apoi ca episcop, prin administrarea foarte buna a teritoriului Eparhiei de Oradea Mare.
Valeriu Traian Frentiu s-a nascut la data de 25 aprilie 1875.
Prin decretul Papei Benedict al XV-lea (1914-1922), din 17 ianuarie 1922, Valeriu Traian Frentiu a fost numit Episcop pentru Eparhia de Oradea Mare, pe scaunul episcopal ramas vacant dupa moartea tragica a Episcopului Demetriu Radu. Ceremonia de instalare a fost facuta in Catedrala Sf. Nicolae din Oradea in data de 4 mai 1922, urmata apoi de un Sinod Diecezan la care au participat preotii din eparhie.
In anul 1922, prin Reforma Agrara data de guvernul de la Bucuresti, domeniul episcopal de la Beius a fost expropriat in parte, insa dupa actiunile judecatoresti, Episcopul Frentiu reuseste sa refaca o parte din domeniu, Episcopia devenind proprietara pe 125 ha teren arabil, 6.000 ha de padure si cateva gradini. Cu ajutorul veniturilor de pe acest domeniu si printr-o administrare disciplinata, a reusit sa realizeze multe din operele sale spirituale, educative si scolare.
In Oradea se ingrijeste pe rand de fiecare din cladirile impunatoare ale episcopiei.
In catedrala Sfantul Nicolae a marit considerabil corul.
In 1924 a dat in folosinta noua cladire a Academiei Teologice.
In 1928 a ridicat al doilea etaj la cladirea vechiului Seminar, fatada dinspre strada devine impozanta prin decorurile in stil romanesc.
In 1934 inaugureaza cladirea renovata a Scolii Normale de invatatori din Oradea, a carei fatada o impodobeste cu acelasi stil neoromanesc.
In 21 iunie 1937 a consacrat „biserica militara” din str. Vasile Alecsandri, edificiu primit de la Episcopia Romano-Catolica de Oradea si renovata in stil neoromanesc.
Pe intreg teritoriul eparhiei a dus o campanie de refacere si zidire a bisericilor parohiale, pana in anul 1938 fiind consacrate 64 de biserici, din care 14 lacasuri fiind ridicate din contributiile materiale facute de el.
Pentru dotarea materiala a clerului, in perioada episcopatului sau s-au cladit 27 de case parohiale, dintre care cele din Marghita, Grosi, Sacuieni, Simleu, Paulesti si inca sase, au fost facute prin contributiile financiare date de el.
Refacerea si amenajarea statiunii climaterice Stana de Vale i-a adus pe drept cuvant numele de „Ctitor modern”.
Fragment din Silviu Sana, Tiberiu Ciorba „Episcopul Valeriu Traian Frentiu. Scrisori pastorale, circulare si discursuri oficiale (1913-1948)”, aparut la Editura Universitatii Oradea, 2015.